Zoeken in deze blog

donderdag 30 januari 2014

[Blog] Google slaat grote slag in strijd tegen fragmentatie

Wie dacht dat januari een rustige maand zou worden in Google-land, had het mis. Er is ontzettend veel gebeurd: De overname van Timely ontwikkelaar BitSpin, de overname van Nest, de "slimme" contactlens en de aankoop van DeepMind waren groot nieuws. Maar ook op Android gebied is er veel gebeurd: Allereerst de aankondiging dat Android naar auto's gebracht gaat worden, gevolgd door de deal tussen Samsung en Google en vers van de pers de verkoop van Motorola.

Hoewel alle aankondigingen interessant zijn, kijk ik vandaag naar het Android-gerelateerde nieuws. Google timmert al jaren aan de weg om meer controle te krijgen over het open source platform, door bijvoorbeeld veel services te verwerken in Google Play Services, die dus niet in de open source versie verwerkt zijn. Nu gaat men een stapje verder door de deal met Samsung, waardoor patenten uitgewisseld worden en de kans bestaat dat Samsung Nexus apparaten gaat maken of misschien wel helemaal afstapt van de eigen apps en TouchWiz interface. Volgens Re/code gaat dat inderdaad gebeuren. De laatste tijd heeft Samsung zo'n beetje alle Google apps gekloneerd, hetgeen niet altijd de kwaliteit ten goede kwam. Er waren zelfs berichten dat Samsung zijn eigen weg in zou slaan met een Android versie, die weinig met Google te maken zou hebben. Door Samsung, de grootste producent van Android apparaten, meer onder controle te houden, zal de Android-ervaring voor veel mensen dus gelijk worden.

De verkoop van Motorola kwam voor als een verrassing. Veel mensen geloofden het dan ook niet toen de berichten opdoken dat Reuters en China Daily de overname door Lenovo meldden. Google kocht het bedrijf in 2011 voor 12,5 miljard dollar, om het nu te verkopen voor 2,91 miljard. Dat lijkt dus een behoorlijke verliespartij, maar dat valt enigszins mee: Google behoudt Motorola's patenten, en dat zijn er nogal wat, en ook het team dat voor nieuwe ontwikkelingen zorgde binnen Motorola blijft werkzaam voor Google. Lenovo, waar Motorola nu dus onder valt, zal waarschijnlijk de naam en cultuur van Motorola behouden en krijgt ook een licentie op de patenten. Er zullen vast achter gesloten deuren allerlei voorwaarden zijn gesteld aan de overname. Lenovo is al enorm in China, maar op deze manier gaat de Amerikaanse wereld voor hen open. Daarnaast kunnen ze dus door middel van de patenten een ervaring bieden die gelijkend is aan Google's versie.

Lenovo + Samsung is een enorm marktaandeel, zowel oosters als westers. Google laat ook doorschemeren in de officiĆ«le aankondiging de Android markt en patenten op deze manier te willen verdedigen.

Al met al zie ik het niet zo negatief in en ik ben vooral benieuwd wat dit jaar aan Android innovatie zal brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten