Zoeken in deze blog

donderdag 2 januari 2014

2013 was een slecht tech-jaar

2013 zit erop, de oliebollen zijn achter de kiezen, dus is het tijd om terug te kijken. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het was – volgens mij – geen goed tech-jaar. Tuurlijk, Google Glass is cool, heel cool, maar hoe het echt gaat werken als consumentenproduct, moet dit jaar blijken. Het internet lag onder vuur door de onthullingen van onze Edward Snowden en hoewel die onthullingen zelf positief zijn, kan het wereldwijde web in gevaar komen. Stel dat regeringen zich gaan afsluiten van de rest van de wereld om ervoor te zorgen dat andere landen hen niet kunnen spioneren. Dat zou eeuwig zonde zijn! De onthullingen hebben voor ophef gezorgd, maar er is geen massale volksopstand ontstaan. Misschien gaan mensen in deze digitale tijd nou eenmaal niet meer snel de straat op.

Verder was er niet heel veel innovatie te vinden op smartphone gebied. Samsung speelde het op safe met de Galaxy S4 en de rest bracht vooral datgene uit wat ook in de lijn van verwachting lag: full HD schermen, die nog groter zjn. De ultieme telefoon is dit jaar niet verschenen, maar de HTC One komt aardig in de buurt. De iPhone 5S introduceerde natuurlijk ook de fingerprintscanner, die wellicht meer "awesome"-gevoelens naar boven had gebracht als niet iedereen zich af ging vragen hoe Apple de vingerafdrukken zou gaan opslaan. En begrijp me niet verkeerd, dat is juist positief. Mensen zouden wat meer moeten nadenken over hun privacy en niet alleen omdat Rutte meekijkt. Vraag je bijvoorbeeld bij elke foto eens af of je moeder het ook tof zou vinden dat ie door de hele wereld bekeken kan worden. Dat scheelt, echt.
Er zijn ook nog een aantal andere vernieuwingen geïntroduceerd, die ik voorlopig gimmicks noem. Zowel op het gebied van televisies als smartphones werden gekromde schermen getoond. Laten we hopen dat het gewoon is om te laten zien dat het kan, want meerwaarde heeft het niet. Voor mij zou het pas interessant worden wanneer ik één scherm heb, dat ik als tablet kan gebruiken, vervolgens opvouw tot telefoon en ook nog als horloge om m'n pols kan dragen.

Over horloges gesproken, de smartwatch is toch wel de teleurstelling van het jaar. Sony probeerde het in 2012 al en in 2013 weer, maar er is niet echt goed gebruik gemaakt van de voorsprong, mede door de vele extra (betaalde) apps die je nog moet installeren voordat je er echt goed gebruik van kan maken. Wat de Samsung Galaxy Gear betreft, twijfel ik wat ik nou het slechtst vind: het product zelf, of de marketingcampagne. Er zijn meerdere redenen waarom je de slimme horloges voorlopig beter nog even in de winkel kan laten liggen. Voor veel mensen is een horloge een mode ding en de vierkante schermpjes zijn nou niet bepaald trendy te noemen, evenals de digitale analoge wijzerplaten. Ook moet je het ding veel te snel weer opladen. Ach, kijk dit maar als je nog meer redenen wil.

Op het gebied van games was het uiteraard ook een bewogen jaar. Met de launch van PlayStation 4 en de Xbox One  – ik ga geen woorden vuil maken aan het uitstel van de laatste – hebben gamers de toekomst in handen. De stap lijkt echter kleiner ten opzichte van de vorige generatie-switch, hoewel je de console eigenlijk moet beoordelen aan het einde van zijn cyclus (ook al reviewen veel sites de apparaten nu al). De inmiddels vorige generatie kon geen beter einde krijgen dan Grand Theft Auto V. Voor het eerst had ik het idee dat de héle wereld een game/film/boek/wat dan ook, ging aanschaffen. Wat het knapst is dat de torenhoge verwachtingen zijn waargemaakt, en zelfs zijn overtroffen. Ok, de launch van GTA Online, dat inmiddels top werkt, was een debacle, maar het laat wel zien dat zelfs Rockstar dit mega succes niet verwacht had. Naast een aantal andere goeie titels is er niet heel veel bijzonders uitgekomen vind ik persoonlijk. Een game hoeft niet per se vernieuwend te zijn, kijk naar Super Mario 3D World, maar met een dertien in een dozijn shooter ga je het niet meer redden als uitgever. Hoe fantastisch is het ook om te zien dat kleine games van onafhankelijke ontwikkelaars zó populair zijn. Dit was al wel een aantal jaar aan de gang op de PC, maar het is nu ook veel toegankelijker geworden voor ontwikkelaars om spellen uit te brengen op consoles, via de digitale winkels.


Maar gelukkig is het inmiddels 2014, het jaar dat het allemaal beter wordt... Toch?

Dan zal er wel iets gedaan moeten worden aan de batterijen in telefoons een dergelijke, want hoewel de mogelijkheden en het aantal pixels steeds groter worden, de batterij groeit niet mee. Ik heb niet veel verstand van batterijen, maar wat mij betreft kan de lithium ion batterij niet snel genoeg sterven: de opvolger is er al! Voor de rest valt de tech-indsutrie niet te voorspellen. Volgende week is de CES en ongetwijfeld zullen we daar gave producten, die al dan niet later tegenvallen, te zien krijgen. En een maand later vindt The Mobile World Congress plaats, dus genoeg om naar uit te kijken. Gelukkig nieuw jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten