Zoeken in deze blog

vrijdag 17 januari 2014

Google werkt aan contactlens voor diabetes patiënten

Google [X] Lab is een organisatie binnen Google, die werkt aan 'geheime' projecten, die vaak met futuristische technologie te maken hebben. Zo weten we inmiddels dat men aan een zelfrijdende auto en Google Glass werkt, maar ook aan ballonnen die de hele wereld van internet kunnen voorzien. Nu heeft Google laten weten dat het nieuwste project een "slimme" contactlens is die diabetes patiënten kan waarschuwen als de bloedsuikerspiegel te laag is.

Hoewel het controleren van bloed de meest accurate methode is om het bloedsuikerniveau in beeld te brengen, is het natuurlijk niet heel praktisch. Daarom zijn onderzoekers al jaren bezig om andere manieren te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld horloges, maar deze zijn niet heel accuraat. Ook heeft men andere lichaamsvloeistoffen onderzocht, waaronder traanvocht, maar dit is lastig om goed te doen. Google hoopt met de lens, die zeer kleine sensoren, chips en antennes bevat, dit proces accurater en makkelijker te maken. Google test op dit moment lenzen die eens per seconde het traanvocht kunnen meten. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om mensen direct in te lichten als het bloedsuikerniveau opvallend verandert. Dit zou dan eventueel kunnen gebeuren door middel van een LED lampje of door een app op de telefoon, welke ook gelijk de dokter op de hoogte zou kunnen brengen.



Google werkt samen met de FDA, de organisatie die in Amerika de veiligheid van voedsel en medicijnen bewaakt. Het is nog niet bekend wanneer de lens op de markt komt, mede omdat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Google geeft aan samen te willen werken met partners die expert zijn op het gebied van het in de markt zetten van dit soort producten.

Bron: Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten