Zoeken in deze blog

maandag 12 augustus 2013

[Blog] Effe iets anders - Het voetbal schreeuwt om technische hulp

Effe iets anders, gewoon over van alles en nog wat, dat ik toch even kwijt wil.


Het weekend van 9, 10 en 11 augustus stond in het teken van (onder andere) de tweede speelronde in de Eredivisie. Voetbal dus. De wedstrijden van zaterdag heb ik niet kunnen zien, maar die van zondag stonden zeker in het teken van de arbitrage. Scheidsrechters nemen soms namelijk een beslissing die de wedstrijd volledig kantelt. En oké, de scheidsrechter is de baas op het veld en dat zal ook allemaal wel zo zijn, maar in de prehistorische sport die voetbal is, is het anno 2013 nog steeds niet mogelijk om in ieder geval de beslissing van de scheidsrechter direct te controleren of eventueel zelfs terug te draaien. Dat het technisch mogelijk is, is al lang bewezen in andere sporten zoals cricket, hockey of tennis, maar die conservatievelingen van de FIFA en UEFA waren (tot voor kort) niet te overtuigen.

Maar goed, zo'n 'hulpmiddel' zou afgelopen zondag geen overbodige luxe zijn geweest. Eerst werd er namelijk bij Feyenoord - Twente met kaarten gestrooid, waardoor Feyenoord op een gegeven moment met 9 man verder moest (in plaats van 11 dus he, duh). Met name de rode kaart voor Stefan de Vrij was discutabel, aangezien het een indirecte kaart was (twee keer geel). Zijn eerste overtreding die met geel werd bestraft, was namelijk niet overdreven zwaar. Maar nadat er na een te zware overtreding, terecht, geel werd gegeven, moest De Vrij dus van het veld. En dan komt zo'n, in mijn ogen, te zwaar bestrafte overtreding dus duur te staan, zeker als je daardoor met 4-1 verliest en ook nog de wedstrijd tegen Ajax mist.

Een andere speler die de Klassieker naar alle waarschijnlijkheid (eventuele seponering) moet missen, is Ricardo van Rhijn van Ajax. Er was namelijk licht contact tussen hem en Viergever van AZ, maar voor de scheidsrechter was het voldoende om de bal op de penaltystip te leggen en daarbovenop ook nog eens een rode kaart te trekken. Na vele discussies is de conclusie inderdaad dat hij vasthield, maar het was niet duidelijk of er daardoor een scoringskans werd ontnomen (dat geeft aan of het rood is of geel). Daarnaast gebeurt duwen en trekken bij zo'n beetje elke corner of vrije trap die gegeven wordt. Als er in dit geval voor gefloten wordt, moet dat dan ook gebeuren. Sterker nog, een tijdje later werd er weer vastgehouden, maar toen werd er niet gefloten. De scheidsrechter floot dus ook nog eens inconsistent. AZ benutte de penalty en zo werd de wedstrijd, waarin Ajax met 2-1 voor stond, gekanteld. Ajax verloor zelfs nog met 3-2 en van Rhijn mag Ajax-Feyenoord dus vanaf de tribune bekijken.


Nou is er altijd een mogelijkheid om een rode kaart aan te vechten, maar vaak heeft dat weinig zin. Heel af en toe lukt het om een wedstrijd schorsing minder te krijgen als dat mogelijk is. Daarnaast is het natuurlijk geen oplossing voor tijdens de wedstrijd; die man moet je de rest van de wedstrijd missen. Gevolg van dit alles is dus een respectievelijk tweede en eerste nederlaag voor Feyenoord en Ajax, in een seizoen dat nog maar twee wedstrijden jong is. Plus twee gehavende teams in dé wedstrijd van het jaar. Het voetbal schreeuwt om technische hulp.


Door: Bas keetelaar, Ajax fan en voetballiefhebber

Geen opmerkingen:

Een reactie posten