Zoeken in deze blog

donderdag 28 november 2013

CBP: Google overtreedt de wet

Google overtreedt de Nederlandse wet, zo stelt het CBP (college bescherming voor persoonsgegevens). Google zou volgens het CBP toestemming moeten vragen om een "profiel" bij te houden van internetgebruikers.

Google koppelt alle diensten aan elkaar en kan op die manier een goed overzicht krijgen van wie je bent. In feite weet Google waar je bent, waar je was, waar je naar toegaat, met wie je mailt en misschien zelfs wat je denkt (Google Now). Echter, Google steekt dit niet onder stoelen of banken. Het punt zou nu echter zijn dat Google dit niet vermeldt in de gebruikersvoorwaarden.

“Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden.”

Google verdient geld aan al die informatie, heel veel geld. Door zo'n profiel te maken, kan Google een goed beeld hebben van jouw interesses. Door dit vervolgens te koppelen aan een reclamesysteem, is het mogelijk om reclames die beter aansluiten op de gebruiker voor te schotelen.

Google verzamelt niet alleen gegevens van mensen met een Google account. Veel sites maken namelijk gebruik van Google AdSense. Door middel van de inmiddels beruchte cookies kan Google je surfgedrag in de gaten houden.

Het CBP heeft Google uitgenodigd voor een hoorzitting waar duidelijk moet worden hoe het bedrijf aangepakt gaat worden.

Bron: Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten