Zoeken in deze blog

zondag 9 oktober 2016

Nexus is dood en dat is jammer

Met de aankondiging van de Pixel phones lijkt het Nexus tijdperk tot een einde te komen en voor Android liefhebbers is dit jammer.

Jarenlang waren de Nexus telefoons voor Android liefhebbers ideaal: relatief goedkope high-end hardware (met als uitzondering de laatste Nexus telefoons), puur Android en snelle updates. Met de nieuwe Pixel phones richt Google zich echter niet meer op deze doelgroep. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen deze telefoon gaan kopen en met name iPhone bezitters. Er zit zelfs een kabel in de doos die het overzetten van gegevens gemakkelijker moet maken. De nieuwe telefoons worden ook voor iPhone prijzen in de winkel gelegd. Het goedkoopste model gaat maar liefst 759 euro kosten. Voor de Pixel XL met 128GB opslag moet je meer dan 1000 euro over hebben.

Hoewel de Nexus 5X en 6P van vorig jaar ook veel kostten, daalde de prijs relatief snel. Het is nog maar de vraag of dat met de Pixel phones ook gaat gebeuren, zeker nu Google veel meer geld aan marketing uit gaat geven.

Fragmentatie

Fragmentatie is geen onbekend probleem in Android land. Op een aantal OEM's na brengt alleen Google snel updates uit voor zijn telefoons. De Pixel phones draaien op Android 7.1. Echter duurt het nog wel een tijdje voor deze versie voor Nexus telefoons wordt uitgebracht. Voor het einde van het jaar moet deze in beta vorm verschijnen. Daarnaast heeft Pixel een nieuw home scherm, de Pixel launcher. Wanneer en of deze ook op Nexus telefoons zal verschijnen, is nog niet duidelijk. De Google Assistant is voorlopig ook exclusief voor de Pixel phones. 

Het lijkt er dus op dat Google minder belangstelling heeft voor de reeds bestaande Nexus toestellen en zelf meehelpt het fragmentatie probleem te vergroten. 

Andromeda

Voorafgaand aan het Google evenement werd er gespeculeerd over Andromeda, een codename voor een nieuw OS dat een hybrid is tussen Chrome OS en Android. Andromeda werd niet gepresenteerd tijdens het evenement, maar het zou goed kunnen dat er volgend jaar wel meer wordt onthuld. Dit zou een grote verandering voor Android kunnen betekenen. Misschien gaat Google wel meer naar een Windows-achtig systeem toe, waarbij Google zelf alle telefoons en tablets kan updaten, zoals Microsoft met Windows. 


Hoewel Google de Nexus deur nog op een klein kiertje heeft staan, heeft het ook aangegeven voorlopig geen plannen te hebben voor nieuwe Nexus telefoons. Bezitters van een Nexus 5X of 6P zullen het jammer vinden dat zij niet snel de update naar Android 7.1 en toevoegingen zoals Google Assistant zullen zien. De toekomst moet uitwijzen of hier verandering in gaat komen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten